JURIUL

Mentori pentru generatii intregi de artisti, membrii juriului editiei 2017 a Sibiu Jazz Competition sunt adevarati promotori ai jazzului

H.J. Konstantin Schmidt

H. Johannes Konstantin Schmidt - presedinte juriu.

Numele lui H.J. Konstantin Schmidt se leaga de fenomenul jazzistic de la Sibiu, inca de la inceputuri. In toamna lui 1970, sub indrumarea profesorului Nicolae Ionescu si impreuna cu alti fani ai jazzului, Konstantin Schmidt pune bazele unui club de jazz la Sibiu, care a ajuns sa aiba un numar impresionant de membri.

Dupa ce, timp de 30 de ani, a fost implicat in organizare, din 1997 este si director al Sibiu Jazz Festival.

Desi timp de 14 ani a studiat pianul clasic, nu a urmat o cariera in acest domeniu, preferand munca in echipa de organizare si promovare a SJF.

Este fondator si presedinte al Fundatiei Sibiu Jazz Festival si director artistic al Fundatiei ProArt Hermannstadt.

In 2010 primeste din partea Ministerului Culturii "Diploma de Excelenta pentru Promovarea si Pastrarea Patrimoniului Cultural Sibian".

Jean-Pierre Bissot

Jean-Pierre Bissot a studiat matematica si muzicologia, dupa care si-a inceput cariera profesionala in cadrul organizatiei Jeunesses Musicales, in anul 1977.

In anul 1985 a infiintat Gaume Jazz Festival, un festival international de jazz din regiunea Gaume din sudul Belgiei, festival menit pe de o parte sa sustina trupele tinere din intreaga lume, dar mai ales din Belgia si din tarile europene si, pe de alta parte, sa incurajeze tineretul sa asculte muzica de jazz. De la infiintarea sa pana astazi, Festivalul de Jazz de la Gaume a numarat 33 de editii, in cadrul carora s-au sustinut peste 750 de concerte si s-au lansat 70 de piese noi, ceea ce-l face unul dintre cele mai importante proiecte internationale de jazz din lume.

Incepand cu anul 1993, Jean-Pierre Bissot a organizat, cu mult success, tabere de jazz, care se desfasoara pe perioada festivalului.

De cand s-a inscris la Jeunesses Musicales in 1977, a detinut diverse functii in cadrul organizatiei (FIJM – Festivalul International de Jazz de la Moreal), printre care cele de membru al Biroului FIJM, vicepresedinte, sau delegat la UNESCO.

Incepand cu anul 1996, Bissot s-a implicat activ in crearea unei noi retele internationale de jazz: TECMO - Trans European Creative Music Organizers (Organizatori de muzica creativa trans-europeana), transformata ulterior in EJN - Europe Jazz Network.

Florian Lungu

Florian Lungu este realizator de emisiuni de radio si televiziune, compozitor, muzicolog si profesor, prezentator de concerte si festivaluri, promotor al jazzului.

Studiile muzicale le-a urmat la „Universitate Nationala de Muzica” din Bucuresti. Din 1970 pana in prezent, activeaza ca redactor/realizator de emisiuni la sectia de muzica usoara si jazz din cadrul Societatii Romane de Radiodifuziune din Bucuresti.

Prezentator al majoritatii festivalurilor si concertelor de jazz, blues din capitala si alte centre culturale ale tarii, a sustinut comunicari stiintifice, referate, conferinte, expuneri ilustrate audio-video in cluburi de jazz.

A semnat si publicat peste patru mii de articole, studii, eseuri, cronici muzicale, portrete etc. A scris prezentari pentru majoritatea discurilor de jazz editate la noi si numeroase programe de sala pentru concerte si festivaluri de gen.

In 2016 a aparut cartea-interviu „MOSU Florian Lungu in dialog cu Doru Ionescu”, iar sub sigla „Soft Records” a apărut CD-ul de autor „Sono-Portret”.

Pavel Puscas

Pavel Puscas - Profesor, doctor la Academia de Muzica "Gheorghe Dima". Muzicolog, profesor la Facultatea Teoretica. Ph.D. in muzica (stilistica muzicala). Profesor in programe academice pe termen lung: Muzica, Estetica muzicala, Biblioteconomie și Muzica, Baze de date: Sinteze muzicologice, Arhetipuri muzicale discursive, doctorat nivel: Metodologii de cercetare, Cercetari muzicologice contemporane.

Carti publicate: "Cristalizarea stilistica in arta muzicala" si "Inferente matematice in estetica muzicala". Autor a zeci de studii si lucrari publicate in limbile romana, engleza si franceza, in Romania si in strainatate.

Competente si pasiuni: filozofie, istorie, matematica, semiotica si ... JAZZZZ. O prezenta permanenta la Festivalurile Jazz nationale si internationale, membru de 10 ani in cadrul juriului de la Sibiu, coordonator a 4 teze de doctorat in domeniul jazzului etc.

Stefan Vannai

Stefan Vannai, muzician, compozitor, orchestrator, indrumator, este organizatorul festivalului "Jazz Napocensis", dirijorul si fondatorul orchestrei de jazz Big Band Gaio, profesor colaborator la Academia de Muzica "Gheorghe Dima" din Cluj, profesor expert la Scoala Populara de Arte "Tudor Jarda", profesor de muzica la Palatul Copiilor de pe vremea cand acesta se numea Casa Pionierilor (1980-2008) si organizatorul cursurilor de vara Eco-Jazz Belis.

A infiintat la Cluj prima fanfara de elevi, din care in 1981 s-a desprins un combo care a devenit ulterior, Big Band Gaio, care obtine marele premiu al Concursului de Jazz de la Sibiu in anul 1983. Numele ales, "Gaio" este un termen muzical mai putin uzitat, care inseamna: cu pasiune, daruire si veselie. Sentimente care au dominat cariera muzicala a lui Stefan Vannai, care si-a dedicat viata pentru promovarea jazzului la Cluj.

Marius Dumitru

Primul contact cu jazzul, intamplator dar benefic, a fost in timpul studentiei cand Johnny Raducanu venea la caminul unde locuia si "se producea" cu diverse piese ale genului. Cateva din aceste "mici recitaluri" i-au stârnit interesul, el practicand in perioada respectiva arta corala.

In primavara anului 1965, aflandu-se ocazional in Bucuresti, a audiat concertul lui Louis Amstrong de la Sala Palatului. Adevaratul impact, si decisiv de data aceasta, a fost dupa venirea la Sibiu, cand, la indemnul lui Nae Ionescu a inceput sa frecventez auditiile de la clubul sibian de jazz.

Marius Dumitru a facut parte din Vocal Jazz Quartet, formatie initiata de Nae Ionescu, care a fost prezenta la 18 editii ale festivalurilor sibiene de jazz (1974-1991). Impreuna cu VJQ a imprimat doua discuri si a făcut cateva turnee prin Europa (Germania Federala, Belgia, Olanda, Cehoslovacia, Republica Moldova).

Toate acestea le-a realizat datorită unui talent muzical nativ urmat de multa munca de asimilare, fiind incurajat de Florian Lungu (Mosu), Marius Popp, care l-au apreciat pe outsiderul Marius Dumitru, a carui meserie de baza era cea de procuror.